3 AUTORS

Charles Dickens

  Was born in Landport, Portsmouth, on February 7, 1812. Her family moved to London in 1814 and two years later to Chatham, Kent, where Charles spent early years of his childhood.

The defining moment of Dicken's life ocurred when he was 12 years old, because they father go to prision and this experience left profound psychological and sociological effects on Charles.

Resultado de imagen de charles dickensAfter a few months Dicken's father was released from prision and Charles was allowed to go back to school. He finished school and from 1830 he worked as a shorthand reporter in the courts and afterwards as a parlamentary and newspapper reporter.

In 1833 Dickens began to contribute short stories and essays to periodicals. A dinner at popular Walk was the first published story. Although Dikens main  profession was a novelist.
In 1842 he travelled whit his wife to the United States and Canada, wich led to thiscontroversial American Notes and is also the basis of some of the episodes in Martin Chuzzleweit.




In the closing years of his life Dickens worsened his declining health by giving numerous readings.
He died at home on June 9, 1870, after suffering a stroke.


Ramon Llull

 Va neixer a Mallorca cap a 1232 o 1233. Durant les tres primeres decades de la seva existencia va fer la vida que era esperable en algun del seu esatament. Com a cortesa de l'infant Jaume de Mallorca, va tenir responsabilitats en l'administracio de la cort, es va casar i va tenir fills.

Resultado de imagen de Ramon LlullPoc despres va decidir que havia de consagrar-se a la caus de Jesucrist, i va dedicar 9 anys a formar-se per escriure "El millor llibre contra els errors dels infidels". Amb els coneixements que va adquirir va escriure articles en diferents llengues, com ara el arab.

L'any 1274 va tenir una intuicio genial , va concebre la seva art  amb arguments logics, els articles de la fe. I la majoria de les seves 260 obres estan relacionades al fet aquest. Dos de les seves obres mes importants son " El Balaquerna" i  "El Llibre de meravelles".

Els seus viatges el van dur per bona part d'Europa i fins i tot va arribar a la riba Oriental Mediterrania. Despres de viatjar molt i escriure tractats politics i teologics va morir entre el desembre de 1315.


Miguel de Cervantes

Resultado de imagen de cervantesSe cree que nacio el 29 de septiembre de 1547 en Madrid, fue novelista, poeta y dramaturgo. Es considerado la maxima figura de la literatura española, sobre todo por haber escrito el ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha.

A los dieciocho tuvo que huir a Italia porque habia herido a un hombre. Poco despues se alisto como soldado donde combatio en la guerra de Lepanto donde fue herido en el pecho y la mano izquierda.
Cuanod regreso estuvo prisionero durante cinco años junto a su hermano Rodrigo. Durante esos años empezo a escribir.

Se caso en 1584 se caso, tuvo que viajar mucho debido a su trabajo temporal requisando alimentos, gracias a eso conocio a mucha gente interesnate que salieron como perasonajes en sus obras.



Murio el 22 de Abril y fue enterrado el 23.


Comentarios

Entradas populares de este blog